söndag 29 maj 2011

A second opinion

Jaha, då har ett 20-tal veterinärer/tandläkare på helgens tandkurs förundrats över Ikaroz rtg-plåtar på käkbenet. Plåtarna i sig ser ju inte roliga ut, det som är konstigt är ju att han är så opåverkad, det är ju inte ovanligt att hästar helt slutar äta när de har de här problemen, medans han lätt sätter i sig ca 14 kg hö/dygn.
Det här som ligger och gror inne i munnen borde ha spruckit upp som en böld/fistelgång på utsidan (om man ska utgå från vad plåtarna visar) men det har ju inte hänt, dessutom har det ju redan gått ca 2 månader sedan plåtarna togs. Ska man tro att detta är positivt?
Något som är positivt iaf är att käken tydligen växer tills hästen är 7 år, vilket innebär att det faktiskt kan komma att bli mer plats för tänderna.
En ny sorts behandling ska vi också prova, det är en slags salva som ska (efter rensning) läggas på tandköttsfickorna, då ska salvan bilda någon slags film som skyddar upp till nån vecka. Det är tydligen helt nytt så hur bra effekten är vet man inte, men helt klart ska det provas.
Tanden som sitter över rtgförändringen ska nu avlastas helt, det var den samlade åsikten hos kursdeltagarna.
Ja det här kan man ju verkligen kalla en "second opinion" vilket jag är mkt tacksam för, stort tack till dig Lotta!

1 kommentar: