torsdag 28 juli 2011

Smyger in en uppdatering....

Skulle ju ta semester från bloggandet men kan inte låta bli en liten uppdatering:)
Hältan från tåkappstrampet försvann till en början ett par dagar, hann till och med att rida ett par dagar med nyinköpt easyboots på tappskohoven. Men, säg den glädje som varar... han började snart kännas lite ofräsch och utvecklade en rejäl hälta som ökade dag för dag, behöver jag säga att det var en hovböld...Stackars hästen, kunde med visitertång konstatera att bölden var på väg bakåt, men han ömmade på ett relativt stort område, typ 2*4 cm, alltså inte så lätt för en hovis att i fält pricka rätt...Återstod att avvakta eller åka till klinik. Nackdelen med klinik var ju den överhängande risken att det skulle bli ett stoooort hål i sulan, vilket skulle innebära gips och det i sin tur TORR hage och därmed äta HÖ...Kändes som att välja mellan pest och kolera, efter mkt funderande fram och tillbaka kände jag ändå att ger jag inte hans mun en vettig chans att läka (dvs inget hö på hela sommaren) så har jag ju ingen häst what so ever. Så, jag fick ta (den förhållandevis lilla) risken det innebär att avvakta, och låta den spricka upp av sig själv. På söndagen var det riktigt illa så vi beslutade att ställa honom på Butta. Han ge två doser och sedan sprack bölden upp i kronranden någon dag senare.
Lite intressant är att det finns lite olika åsikter om huruvida man ska ge NSAID-preparat vid hovböld. Negativt är att man kan fördröja förloppet iom att inflammationen dämpas. Å andra sidan gör smärtlindringen att hästen belastar hoven på ett helt annat sätt, vilket verkar påskynda "uppsprickandet". Jag hade inte valt att ge Butta i ett tidigt skede, men i det här fallet känns det som att han fick det vid rätt tidpunkt.
Nåväl, nu ska man ju inte ropa hej ännu, det finns ju risk att det finns kvar gojs i hoven som kapslas in och startar en ny böld. Vi får ta en dag i sänder och hoppas på det bästa.
Har även beslutat att det får bli barfotagång för herrn ett tag framöver. Hovväggarna ger sig vid sömmen, och även om det skulle gå att få fast skor nu vill jag inte riskera fler "tramp" och uppslitna hovar på ett tag. Han har ju inga problem att gå barfota i gräshage, så det känns som bästa alternativet just nu.

3 kommentarer:

  1. Glad att få livstecken från er, trots att det inte var några muntra nyheter ni kom med :-/ usch.. låter verkligen inte som att ni har den bästa av perioder! Känns så himla orättvist! Håller tummarna för er att ni får en skön och skadefri sensommar och höst och att nästa smyguppdatering innehåller massor av goda nyheter.

    SvaraRadera
  2. VK: Tack för omtanken!:) Ja, det är väl hästägandet i ett nötskal, är det inte det ena så är det de andra... Framförallt är det synd om hästen, han har ju nog med sina dumma tänder :( Men jag håller humöret uppe och hoppas på det bäst. Ha det bra i sommar! /mvh Cissi

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas oxå på att du får många positiva besked nu, känns som om du och ikaroz har fått tillräckligt med negativa saker nu. Håller tummarna :) kram

    SvaraRadera