torsdag 19 maj 2016

sommarkostymen på

Äntligen nästan bara sommarpäls, lite ljust ludd kvar på magen och rumpan bara, han är såååå fin nu:) Är invand på gräs och flyttar till riktiga beteshagen om ett par veckor. Tagit träckprov, 0 epg men begärt odling på stora blodmasken då det var ett par år sen sist, just in case. Annars så mycket piggare nu, fällningen tog hårt på honom i år, men nu måste jag säga att han har mer energi än någonsin tidigare:)




torsdag 5 maj 2016

update

Väldigt dålig på att uppdatera, som vanligt....Skriver iofs inte för ngn annas skull utan för att jag själv kan tycka det är roligt att ha lite dokumenterat vad vi gör och vad vi planerar.
Rullat på med ridningen lite på halvfart med lite extra vilodagar pga att Ikaros varit matt av fällningen, "varannandagsridning" har varit lagom för att hålla energin uppe. Nu börjar jag märka att han har blivit lite småbusig i hagen vilket är ett gott tecken på att energin börjat återvända.
Vi hoppade för några dagar sedan, hängde på två andra tjejer i stallet när de skulle träna. Måste säga att vi, förvisso inte vann några stilpoäng, var ganska modiga, vi var uppe och hoppade på 1 m höjd....i dressyrsadel, där någonstans gick väl gränsen då jag kände att det hade behövts lite mer stöd av sadeln i landningarna, well jättekul iaf och Ikaros blev väldigt fin och mjuk av hoppövningarna, fortsättning följer :)

torsdag 14 april 2016

Försvann lika fort som den kom...

Två veckor sedan Ikaros kom in halt nu, skumt nog var han helt hältfri redan 3 dagar efteråt och har ridits sedan dess utan några som helst problem, skönt! Ger mig fasen på att det trots allt hade med hålväggen att göra. Och på tal om hålväggar poppade en ny sådan upp på en bakfot nu, sååå trött på detta, hoppas på en hyffsat torr sommar.
Ridmässigt har det funkat riktigt bra, har inte fått till någon träningstid ännu men det börjar bli hög tid. Nåväl, börjar bli ganska bra på att analysera såväl min egen ridning som svagheter hos Ikaros men måste bli bättre på att utifrån det arbeta i en någorlunda konsekvent system för att uppnå förbättring, räcker ju liksom inte med att krasst konstatera att det här är vi inte bra på... :)
Min grundproblematik ligger främst i att jag är alldeles för stark i min högersida, medans den vänstra är väldigt passiv. Ikaros är svag i sitt vänstra bakben, detta blir ingen bra kombo. Nummer ett är ju att identifiera problemet, nummer två att göra ngt åt det. Jag är liiiite för bekväm som ryttare, lägg därtill en häst som är av samma mentalitet, detta resulterar till exempel i att jag mest rider höger öppnor, eftersom de går bra, och drar mig för att rida vänster öppnor för att både jag och häst tycker dessa är svårare. Alltså det är ju så dumt, det förstärker ju bara problemen ännu mer...
SÅ, nu jäklar ska jag bli mkt mer diciplinerad!! LIKA många (om inte fler)öppnor/slutor/skänkelvikningar åt BÅDA håll. Alltid.
INTE backa med min högerhand, INTE vara starkare i min högerskänkel, tänka på detta HELA tiden.
Jag märkte väldig skillnad direkt jag blev mer aktiv med min vänsterskänkel, hur han rundade sig, hur hörnpasseringarna genast blev mkt bättre. Fortsättning följer.... :)

tisdag 5 april 2016

Vågar man andas ut?

Update hältan: Hovis kom i fredags em, då ingen reaktion på när trakterna klämdes ihop, puls ok och svullnad lagt sig. Rensade och verkade upp hålväggen men den såg "fin ut". Hältcheck på rakt spår, bara ytterst lite ojämn.
Lördag, söndag, måndag: kortare check på lina, syns absolut ingenting!!
Hovis trodde inte hålväggen var orsaken men jag vette sjutton, jag hoppas bara det inte är nån böld som ligger där inne och lurar...
Nåväl, vi sätter igång från och med idag igen och håller tummarna att problemet är ur världen.

fredag 1 april 2016

Felsökning pågår...

Attans, det har känts riktigt bra i ridningen under våren, han har börjat muskla på sig o lagt på hullet igen, känt att nu är det verkligen dags att snäppa upp nivån lite vad det gäller skolorna där han tappar bjudning och böjning så fort det blir jobbigt. Där har jag varit dålig på att tänja på gränserna, inte legat tillräckligt nära strax utanför hans komfortzon utan fortsatt där han är helt bekväm vilket såklart gör att han blir ju aldrig starkare, tröskeln flyttas aldrig framåt. Nåväl kom åt fint i tömkörningen så såg att det var ett bra sätt att höja ribban. Så kom jag i förrgår kväll och hästen är rejält halt:(
Förstärkt puls, ngt svullen. Han har en hålvägg som jag misstänker och hoppas är orsaken, hovslagaren kommer i eftermiddag. Idag var han betydligt bättre men jag vet inte om det alls behöver betyda ngt positivt, been there done that, hovbölder som kommer och går har vi vart med om förut.
Det som jag nojjar lite över är om det är ngt med hovbenet, han visade nämligen (iofs väldigt liten) reaktion när jag klämde ihop trakten. Dock ingen reaktion på detta nu på morgonen. Konfererade med min veterinär igår och blev ngt lugnare, hon trodde att hålväggen var den mest sannolika orsaken, det tror ju jag också men det är så lätt att bli nojjig:( Hoppas på lite mer ledtrådar vid hovis besök.


måndag 7 mars 2016

På G...

Längtar till detta....
Trött på alla lager kläder som ska på, kan man få vår nu snart kanske?
Well, snömodd iaf bättre än hårt och fruset, banan var ridbar igår, pigg och glad häst trots att det snöade blask på tvären. Kändes oväntat fin i högergaloppen, övergångar galopp till trav dock under all kritik, kan ha att göra med att piloten var klädd som en michellingubbe plus ett täcke ovanpå sadeln vilket gjorde att jag bara studsade ur sadeln i varje övergång, stora ridvantar som bara korvade sig av händerna, tröttsamt. Börjar synas resultat av extra lusern och vitaminer, dessutom är han i princip bra i magen nu, ett problem som vi dragits med hela vintern. Detta TROTS att han nu även får havre (som han normalt kan reagera på) Skumt, kan det vara E vitaminen som fixat detta? Står på förpackningen att den kan ges vid foderbyte/stress, nu var det iofs Selenet (i samma produkt) som jag egentligen var ute efter i första hand men det var ju verkligen en bonus om det nu var e-vitaminet som hjälpt magen.
Hagen har byggts ut och ny hagkompis är Annas (f.d medryttaren) häst Lasse, så nu går de tre valackar ihop. Funkar bra även om Lasse är väl entusiastisk över sällskapet ibland, verkar dock vara mest Vincent som blir "drabbad".

onsdag 24 februari 2016

Fallit ur....

Lite bekymrad, märkte för några veckor sedan att Ikaros tappat både i hull och muskulärt :( Han brukar iofs tappa en del jämfört med sommartid då han iofs hela tiden tränas men samtidigt är det ju bete 24/7. Tycker ändå inte han brukar tappa så här mkt. Tänder är ju åtgärdade, träckprov gjordes i höstas så den biten är kollad. Well, har ökat o lagt till lite i foderstaten så får vi se hur det utvecklar sig.
Nu går han på 7 kg hö samt 7 kg hösilage, 2 kg lusernpellets, 2dl rapsolja, Selen/E-vitamin samt B-vitamin.
Jag vet inte om det är den långa vintervilan i kombination med att det är första året han går med stor häst i hagen (som bestämmer över honom och maten) 5 kg hösilage var äts i hagen och det är möjligt att den andra hästen som äter snabbare får nåt kg extra, men det i sig borde ju inte ha så stor effekt tycker jag.
I övrigt går det bra med ridningen, lite tröttsamt med hårt fruset bara, har iaf fått till några pass på banan när det varit tinat. Sist blev det till och med lite hoppning, eller ja hoppning, galoppbommar /studs typ :) I dressyrsadel såklart. Ikaros tyckte det var väldigt roligt, var beredd på att behöva rida framåt ordentligt för att komma in i bra tempo men när, det behövde jag INTE fundera på, direkt han såg bommarna bjöd han på som sjutton, ngt förvånad pilot på ryggen. Roligt och omväxlande med lite hoppning iaf, ska verkligen försöka hoppa iaf varannan vecka så snart det blir ridbart på banan.

måndag 8 februari 2016

I helgen var det mjukt och fint på ridbanan så lördagen blev ett pass där, fokus på övergångar skritt trav samt att få bättre flyt in i galoppfattningar där han första fattningarna gärna bromsar upp sig och inte bjuder framåt. Måste bli noggrannare med att han verkligen är framme för skänkeln i traven, det är där det brister, plus att klämmer jag då på honom med sporren så blir han inte nöjd. Provade även att linda sporrarna med Vet Flex vilket var jättebra, de blev lite mjukare vilket Gul trivdes med.
Söndagen var vi ute och körde lite galoppintervaller i regnet, riktigt pigg häst som tyckte det var skönt att få sträcka ut lite. Vi har tillgång till ca 500 m lång sand/grusväg i varierande grad av uppförslut som passar perfekt för intervaller.
Hämtning av hö stod även på schemat i helgen, skönt att få det gjort!

fredag 5 februari 2016

Veckan inte enligt plan....

Tradig vecka innehållande magsjuka samt övertid på jobbet = fick inte ridit som planerat. Trist också när det är fruset ute och ridbanan inte går att nyttja. I morse  före jobbet iaf en liten morgontur med min bäste vän :)
Hoppas på lite bättre flyt nästa vecka, ska ju bli plusgrader, fast då såklart regn oxå, lerigt i hagar men ridbart underlag....blir man någonsin nöjd? :)



onsdag 27 januari 2016

Tandcheck

Veterinärbesök med tandkorrigering igår.
Var lite orolig då jag inte haft munstegen på och kollat själv någon gång sen förra besöket i juli...
Nåväl, det såg iaf ganska bra ut, lite småinpackningar men inget som påverkat i form av inflammationer eller så. Efter lite slipning/korrigering blev han som ny:) Ny koll i maj innan betesperioden.

Mota olle i grind...

Gul har känts superfin senaste passen, som alltid när han inte jobbats på ett tag får vi lägga lite extra fokus på att få honom jämn i sidorna, få med vänster bak och få ett jämt sug i tyglarna. Red två dagar i rad på ett fält och det var väldigt stor skillnad dag 2, han är otroligt tacksam att arbeta, gör bara jag rätt får jag kvitto direkt att vi är på rätt väg, skönt:)
Nu oroar jag mig lite inför pälsfällningen, lagom till vi är fullt igång kommer det eländet att börja...han är sjukt känslig för skav vilket ställer till det framförallt med sadeln.
Hade ju tankar om att det hängde ihop med att förra sadeln eventuellt var ngt för rak, dock hjälpte inte sadelbytet ngt större...
Läste en tråd på Bukefalos om hästar med liknande problem, pälsglans var ett av tipsen så det skall provas. Ska även testa att rida med vojlock ist, har en Mias som inte kommit till användning än.
Sen tror jag (som också någon skrev i tråden) att skrittar man bara ut mkt och hästen inte kommer upp med ryggen som vid arbete så blir problemet större, alltså vid arbete blir hästens rygg rakare och trycket från sadeln mer jämt, skritturer (som det ofta blir pga fruset underlag den perioden) är hästens rygg mer sänkt och en rakare sadel som normalt sett fungerar vid arbete ligger inte an jämt på ryggen.
Ska man behöva en svängdare "ut och skritta sadel"? Tröttsamt. Well det får bli en period med mkt jobb på töm och inte så mkt uppsuttet. Ingen som har några andra tips?

onsdag 20 januari 2016

Igångsättning

Efter en relativt lång, delvis ofrivillig, vila (pga muggen som gjorde att Gul ej kunde ha på sig sina boots) så är vi nu under igångsättning.
Jag räknar med minst två månaders uppbyggnad innan vi någorlunda är i samma form som före vilan. Har inget superstrikt schema att följa men i stora drag innebär det arbete i form av ridning eller tömkörning 5 pass per vecka, första veckorna övervägande skritt, med kortare trav intervaller (mer trav vid tömkörning) klättring. Jag ser egentligen inte heller några problem med att lägga in lite galopp ganska tidigt, galoppen är ju egentligen en mer naturlig gångart för hästen, och även mindre slitsam än traven. Passen ligger på 30-60 min beroende på aktivitet/intensitet. Hade gärna haft ett färdigt schema att gå efter men vädret styr ju som bekant underlaget och därmed får man vara lite flexibel. Känner mig ganska trygg ändå med att gå på känsla och erfarenhet för vad som är lagom igångsättningstakt, jag har ju (peppar, peppar) aldrig haft några ridrelaterade skador på mina hästar så ngt har man ju gjort rätt iaf ....:)

onsdag 13 januari 2016

Tillbaka från semester:)

Hej igen, längesedan sist:) Varit på resande fot i tre veckor i Thailand, superhärligt! Åkte runt lite då vi alla är lite typ rastlösa och har svårt att bara vara på ett ställe. Första anhalten blev Koh Lanta där vi var nästan 1 vecka, passade på att umgås lite med svärföräldrar samt svågern med familj som också var där. Därefter drog vi vidare med båt, 5 timmar senare framme på Koh Lipe, en favoritö, eller rättare sagt, tyvärr har den nu exploaterats så kraftigt att den inte riktigt var sig lik, men några guldställen finns kvar ännu iaf...Sedan en ny bekantskap, ön Koh Bulon, en otroligt lugn ö med nästan inga turister alls, där fick vi se varaner vilket var häftigt, jag och Tuva såg en typ 2 m lång, denna hann jag tyvärr inte fota dock. Snorkling blev det en hel del, hade turen att få se en bläckfisk vilket jag aldrig sett tidigare. Efter Koh Bulon via båt /minivan en natt i Krabi Town för att därifrån flyga upp till Bangkok där vi tillbringade några dagar, jag och tjejerna shoppade lite såklart, Andreas tillbringade största delen av tiden i Bangkok i en tatueringsstudio....

Well, nu längtar jag sjukt mkt efter min häst, kom hem igår kväll men var helt slut och somnade typ  kl 20.30, sen vakna jag ju aptidigt såklart men var lite tidigt att åka till stallet vid 4 tiden kanske? Nu är kl 7 så dags att åka iaf! :)

Koh Lipe

Maken, på Koh Lanta

Solnedgång Koh Lanta

Koh lipe

Koh Lipe

Koh Lipe

Koh Bulon

Varan på Koh Bulon

Koh Lipe