onsdag 3 juli 2013

Samling och tajming

"Tajming är nyckeln till bra fattningar och avbrott- Om du fattar galopp från skritt kan hästen bara fatta när det yttre bakbenet är i marken, eftersom det är där galoppen börjar, berättar Agneta. Missar du den tajmingen kommer hästen trava igång, fatta fel galopp eller slå sig fri. Kolla i spegeln eller be någon hjälpa dig att få in känslan för när ytter bak är i marken.
Tajmingen är lika viktig vid avbrottet - bryt av när hästen är som högst fram, det vill säga när inre bakbenet är i marken. 
- Samla galoppen för ytterhanden och bryt rörelsemönstret med innerhanden, förtydligar Agneta." (Hippson)


Upps, här ska nog villigt erkännas att att jag aldrig haft en tanke på vilket bakben som är i marken när jag fattar galopp från skritt....pinsamt

"När man samlar galoppen ska man inte korta avståndet mellan bakbenen, utan istället öka vinklingen/böjningen av bakbenen och därmed belastningen på dem. Hästen ska "sätta sig" mer. Den enda gången avståndet mellan bakbenen kortas är när man rider piruettarbete.
- Rid inte för länge i samlad galopp, varnar Agneta. När hästen blir trött kommer den att korta avståndet mellan bakbenen istället för att böja bakbenen mer. Ju mindre hästen böjer sina bakben, desto mer stöd behöver den ta i huvud och hals och desto mer kommer den att likna en gunghäst. 
- Ofta är det lättare för hästen att öva på att böja bakbenen mer genom att göra mindre volter än att öka och minska galoppen, tipsar Agneta." (Hippson)

Precis den där gunghästkänslan hamnar vi ofta i :( Inte i arbetsgalopp men gärna så snart jag försöker få till lite samling. Rider mkt övergångar, ökning-minskning, volter och förvänd så jag hoppas att det snart ska ge resultat, men
kanske skulle lägga lite mer fokus på mindre volter då? Läste även en annan artikel där man förespråkade fattning ur ryggning som övning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar